Latinsky Coriandrum sativum
Vietnamsky Rau mùi [zau muj]
Anglicky Coriander, Cilantro, Chinese parsley
Čínsky 芫荽, Yansui [jen suej]
Thajsky ผักชี, Phakchi [phak čí]
Japonsky コリアンダー, Korianda [koriandá]
Koriandr setý je jednoletá léčivá bylinka, kterou nejen v gastronomii využíváme prakticky celou, od listů až po kořínky, a to včetně květů i semínek. Původ koriandru setého je nejasný, nicméně je rozšířen v dnešní době už takovým způsobem, že existuje skutečně málo míst na zemi, kde by tuhle bylinku neznali. S koriandrem setým se běžně setkáváme i v našich končinách. Svou stavbou připomíná anýz, kopr nebo kmín. Slovo koriandr vychází z řeckého koriannon (kóris = štěnice, annon = anýz), etymologie tedy říká, že plody se podobají už zmíněnému anýzu a páchnou po štěnicích. Je pravdou, že některým citlivějším strávníkům může jeho výrazná vůně vadit. Někdy ji ale naopak považuje za výtečnou (třeba já).
Má výraznou a specifickou vůni i chuť, jejíž největší intenzita se ukrývá v koříncích. Syrovou bylinu někteří přirovnávají, co do chuti i vůně, k mýdlu nebo dokonce saponátu. Je skutečně intenzivní, a proto může citlivější jedince dráždit. Semena koriandru mají příjemný citrusový nádech, docela jiný než čerstvá bylinka.
Těžší a mastná, grilovaná a smažená jídla, polévky, saláty; maso: hovězí, telecí, vepřové, kachní, kuřecí, jehněčí, ryby a mořské plody; přílohy: rýže, rýžové nudle, skleněné nudle, pita, chapati, tortilla, těstoviny; zelenina: saláty, rajčata, mrkev, lilek, okurka, cibule, česnek ovoce: avokádo; bylinky: touleň srdčitá, koriandr mexický, rdesno vonné, bazalka thajská, klasnatka brvitá, perila křovitá, pepřovník lolot; koření: zázvor, citronová tráva, chilli, galangal; ostatní: vejce, luštěniny, tofu…
Koriandr je v gastronomii obrovsky rozšířený. Najdeme ho dokonce i v některých českých receptech, jeho doménou je ale hlavně světová kuchyně: v Asii (Vietnam, Thajsko, Indie, Čína…), v Mexiku, v Latinské Americe a v arabských zemích. Listy se konzumují syrové i tepelně upravené, stejně tak stonky nebo kořínky, které jsou vhodné i do stir-fry nebo do vývarů.
Pro svou specifickou vůni a chuť je buďto milován nebo zatracován. Nicméně je často součástí takových jídel, kde nehraje roli jen jeho vůně a chuť, ale také jeho léčivé účinky. Proto se s ním setkáte i u těžších a mastnějších, grilovaných i smažených jídel.
Jeho semínka bývají součástí českých nakládaných okurek i hub anebo různých kořenících směsí určených k vaření i pečení (masové pokrmy, chléb, perník).
V asijské kuchyni se s ním setkáte téměř vždy ať už jde o thajské polévky (Tom yum, Tom kha…) nudle Pad thai nebo jako doplněk „bylinkového koše“, který dostanete k většině pokrmů připravovaných jak na ulici (street food), tak v restauracích nebo v tradiční domácí kuchyni ve Vietnamu.
Na severu Vietnamu ho v takové bylinkové směsi dostanete ke grilovanému vepřovému Bún chả, rýžovým „palačinkám“ Bánh cuốn, nebo ho určitě objevíte ve většině polévek s plochými rýžovými nudlemi typu Phở, ve většině nesmažených závitků Nem cuốn anebo k „syčící placce“, neboli vietnamské „palačince“ s kurkumou Bánh xèo. Ve středním Vietnamu je koriandr setý součástí jídel jako je grilované hovězí maso v betelových listech Thịt bò nướng lá lốt anebo ho objevíte v Cao lầu, což je regionální specialita města Hội An – nudle s grilovaným vepřovým masem, zeleninou a škvarky. Na jihu země ho můžete dostat zase jako bylinkovou směs do trochu jiných závitků anebo ostatně do kterékoliv bagety Bánh mì napříč celou zemí.
Více o vietnamské kuchyni se dozvíte zde v odkazu.
V Mexiku nebo tex-mex gastronomii je součástí různých typů pokrmů jako např. Fajitas, Tacos (lecjaká úprava plněných pšeničných a kukuřičných tortil)…
V Izraeli, Egyptě i Maroku se jím zdobí také většina jídel: Hummusem (cizrnový dip), Baba ganoush (dip z pečeného lilku) a kuskusem počínaje a všemožnými vegetariánskými i masovými chody konče. A tak dále…
Pokud recept neuvádí jinak, čerstvé bylinky používejte až v závěru vaření. Když je necháte přejít varem, přijdou o velké množství chuti, vůně i svých účinků. Navíc ztratí i svoji krásnou čerstvou barvu.
Vietnamské nesmažené závitky Nem cuốn, hovězí v betelových listech Bò (nướng) lá lốt, papájový salát Nộm đu đủ, salát ze zeleného manga Nộm xoài xanh, Polévka s kokosovým mlékem a krevetami, Dýňový krém s granátovým jablkem, Salát z mungo klíčků s mangem a krevetami.
Koriandr setý je z čeledi miříkovitých (lat. Apiaceae), rodu koriandr (lat. Coriandrum). Svým vzhledem připomíná byliny stejné čeledi jako např. petržel, fenykl, kopr, kmín nebo libeček.
Koriandr dorůstá do výšky až půl metru a je jednoletou bylinou. Má členité lístky od dlanitoklaných po dlanitosečné, květenství je okoličnaté, květy drobného charakteru, bílé.
Lze ho pěstovat i v našich podmínkách, výsev se doporučuje počátkem března.
Původ koriandru setého je nejasný, nicméně dnes je rozšířen natolik, že se s ním setkáváme téměř po celém světě. Jak v Evropě, a to především v dosahu Středozemního moře, tak na Blízkém a hlavně na Dálném východě (v Asii). V Mexiku, v Severní, Střední a Jižní Americe i v Severní Africe.
Podle tradiční čínské medicíny koriandr podporuje tvorbu žaludečních šťáv, čímž příznivě ovlivňuje trávení. Pomáhá při bolestech břicha (tlumí žaludeční křeče), pocitech plnosti i nadýmání.
Vyzkoušejte proto čaj z koriandru, který může být i součástí čajových směsí např. s fenyklem nebo kmínem. Obklady z koriandru pak pomáhají při revmatických potížích a mírnění otoků kloubů. V minulosti byl používán jako přírodní antiseptikum, působící proti bujení mikrobů a plísním. Díky velkému množství esenciálních olejů jako např. citronellonu, ze kterého se vyrábí repelenty.
Jako každá léčivka není vhodná její přehnaná, pravidelná konzumace zejména u těhotných a kojících žen a malý dětí.
Tohle je teprve začátek!
Chystám pro vás další a další bylinky a spoustu užitečných informací. Sledujte hashtag #asijskebylinky a můj web www.zasadnezdrave.cz
Jmenuju se Jana a jsem nutriční gastronomka. Svoje povolání jsem si vymyslela. Jsem výživářka, kuchařka a cestovatelka, takže něco jako šampón 3v1, akorát s tím rozdílem, že propojení nutričního poradenství, gastronomie a cestování vážně skvěle funguje. Moje práce je můj život a splněný sen. Jo. A miluju Vietnam, ale to už asi víte.
Jsem Jary a STUDIO SYNAPSE je aktuálně více méně one-man show řešící všechno kolem grafiky, originálního webdesignu, uživatelských rozhraní, user experience, on–line strategií... prostě všeho, co mě baví a čemu jsme se s přáteli/kamarády/kolegy pod touhle značkou věnovali už od roku 1997. Jo. To je dlouho.
Jsem Jary – jojo, ten samej Jary – a protože se mi záliba ve focení trochu vymkla z rukou a bylo ji potřeba nějak uchopit a pojmenovat nezávisle na fungování našeho graficko–kreativního studia, vznikla tahle značka, anóbrž brand. Zatim je to spíš jen takový šolíchání, ale kdo ví, co z toho jednou bude.