Perila křovitá (lat. Perilla frutescens) - Asijské bylinky "ZÁSADNĚ" ZDRAVĚ
p

Perila křovitá

Latinsky Perilla frutescens

Vietnamsky Rau tía tô [zau tya tó]

Anglicky Perilla, “Beefsteak plant”, Purple mint plant, Chinese basil

Čínsky 紫蘇, Zi su [dzi sů]

Thajsky ชิโซะ, Chi soa [tči só]

Korejsky 들깨, Deulkkae [tču ké]

Perila křovitá je léčivá bylinka, která se hojně využívá ve vietnamské kuchyni. Na svrchní části jsou její listy sytě zelené a zespodu tmavě fialové, má srdčitý tvar listů a svojí stavbou připomíná kopřivu. Na rozdíl od té má velmi příjemnou svěží vůni i chuť.

Chuť a vůně

Perila křovitá má pronikavou, svěží, lehce kořeněnou chuť a specifickou jemnou vůni, vzdáleně připomínající citronovou trávu.

K čemu se hodí

Těžší a mastná, grilovaná a smažená jídla, saláty, polévky, sushi, sashimi; maso: hovězí, telecí, vepřové, kachní, kuřecí, ryby a mořské plody; přílohy: rýže, rýžové nudle, skleněné nudle; zelenina: saláty, rajčata, banánový květ, zelená papája, okurka, cibule, česnek; ovoce: avokádo; citrón, limeta; bylinky: koriandr setýtouleň srdčitámáčka smrdutárdesno vonnébazalka thajská, klasnatka brvitápepřovník lolotkoření: zázvor, citronová tráva, chilli; ostatní: vejce, tofu, mořské řasy…

V kuchyni

Lístky perily se jedí převážně syrové, případně se z nich připravuje čaj (proti alergiím a úlevě od astma) a hlavně spolu s dalšími bylinkami (klasnatkou brvitou, koriandrem setým, různými druhy máty a thajskou bazalkou…) tvoří čerstvou bylinkovou směs, která je součástí mnoha vietnamských pokrmů.

„Bylinkový koš“ dostanete na severu Vietnamu ke grilovanému vepřovému Bún chả, k rýžovým „palačinkám“ Bánh cuốn, k „syčící placce“, neboli vietnamské „palačince“ s kurkumou Bánh xèo. Na severu i ve středním Vietnamu je perila křovitá součástí grilovaného hovězího masa v betelových listech Thịt bò nướng lá lốtrybí polévky Bún cá s koprem, vodním celerem a kapřími karbanátky anebo šnečí polévky Bún ốc.

V Korei si můžete pochutnat na perilovém “kimči” a v Japonsku na sashimi a sushi s perilou křovitou.

Více o vietnamské kuchyni se dozvíte zde v odkazu.

Tipy, zajímavosti, doporučení

Pokud recept neuvádí jinak, čerstvé bylinky používejte až v závěru vaření. Když je necháte přejít varem, přijdou o velké množství chuti, vůně i svých účinků. Navíc ztratí i svoji krásnou čerstvou barvu.

U mě ji najdete v receptech

Hovězí v betelových listech Bò (nướng) lá lốt.

Odborně a botanicky

Perila křovitá je bylina z rodu peril (Perilla), z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae), stejně jako její celozelená sestra klasnatka brvitá. Obě byliny tím pádem svou stavbou připomínají kopřivy a dorůstají do výšky jednoho metru maximálně. Z botanického hlediska, i jejich chuť a vůně a hlavně zdravotní účinky, se velmi liší. Listy perily mají (na rozdíl od klasnatky brvité) srdčitý tvar se zvlněným okrajem. Zespodu jsou zbarveny do tmavě fialova, svrchní strana je naopak tmavě zelená, stonek je čtyřhranný.

„Perila zelená“ (Perilla frutescens var. crispa) neboli obecně také „Shiso“ [šiso] je bylina korejská potažmo japonská a u nás se mylně zaměňuje právě za klasnatku brvitou, která má, kromě dalších rozličností, vejčitý tvar listů, a zvlněné okraje – tolik typické pro perilu – naopak nemá.

Původ a tak vůbec

Perila křovitá pochází z oblastí východní (Čína, Korea, Japonsko) a jihovýchodní Asie (Nepál, Vietnam). Její různé variety najdeme ale i u nás v Čechách.

Význam v přírodní medicíně

Perila je z pohledu Tradiční Čínské Medicíny (TČM) známá nejen pro své účinky napomáhající trávení, protože podporuje vylučování trávicích šťáv, ale nové výzkumy potvrzují, že je výrazným pomocníkem při léčbě astmatu, bronchitidy a alergií. Vyzkoušejte proto také čaj z listů a uvidíte, že se vám v takovém případě uleví nejen od kašle i od rýmy.

Jako každá léčivka není vhodná její přehnaná, pravidelná konzumace zejména u těhotných a kojících žen a malý dětí.

Co se mnou můžete zažít

Úplně všechno o asijských bylinkách.

Píše, zkoumá, čichá, ochutnává a dohledává pro vás Jana Černá.

Tohle je teprve začátek!
Chystám pro vás další a další bylinky a spoustu užitečných informací. Sledujte hashtag #asijskebylinky a můj web www.zasadnezdrave.cz

Jmenuju se Jana a jsem nutriční gastronomka. Svoje povolání jsem si vymyslela. Jsem výživářka, kuchařka a cestovatelka, takže něco jako šampón 3v1, akorát s tím rozdílem, že propojení nutričního poradenství, gastronomie a cestování vážně skvěle funguje. Moje práce je můj život a splněný sen. Jo. A miluju Vietnam, ale to už asi víte.

Jsem Jary a STUDIO SYNAPSE je aktuálně více méně one-man show řešící všechno kolem grafiky, kreativity, originálního webdesignu, uživatelskejch rozhraní, user experience, on–line strategií... prostě všeho, co mě baví a čemu jsme se s přáteli/kamarády/kolegy pod touhle značkou věnovali už od roku 1997. Jo. To je dlouho.

Jsem Jary – jojo, ten samej Jary – a protože se mi záliba ve focení trochu vymkla z rukou a bylo ji potřeba nějak uchopit a pojmenovat nezávisle na fungování našeho graficko–kreativního studia, vznikla tahle značka, anóbrž brand. Zatim je to spíš jen takový šolíchání, ale kdo ví, co z toho jednou bude.

Asijské bylinky