Oregano kubánské (lat. Plectranthus amboinicus) - Asijské bylinky "ZÁSADNĚ" ZDRAVĚ
o

Oregano kubánské

Lidově Eukalyptus mexický, Rýmovník, Molice, Moud

Latinsky Plectranthus amboinicus

Vietnamsky Rau húng chanh [zau huŋ čaň]

Anglicky Cuban Oregano, Mexican mint, Indian mint, Mexican thyme, Spanish thyme, Thick leaf thyme

Čínsky 左手香, Zuoshou xiang [zóšou sjaŋ]

Oregano kubánské je vytrvalá léčivka původem z jihovýchodní Afriky, v oblastech od dnešní Keni po Svazijsko. Má dužnatou – sukulentovitou – stavbu těla (je šťavnatá); silný, ale křehký stonek a její lístky nesou „plyšový“ charakter – mají heboučké chloupky. Výrazně voní po oregánu. Pozor, neplést s druhem Plectranthus argentatus, původem z Austrálie, který svou chutí i vůní připomíná spíše kafr a meduňku lékařskou s příjemně osvěžujícím mentolovým dozvukem. Obě bylinky jsou totiž u nás známé hlavně pod obecným lidovým názvem RýmovníkMolice nebo Moud.

Chuť a vůně

Čerstvá bylinka má pronikavou, lehce kořeněnou chuť a výraznou specifickou vůni připomínající oregano. Dochuť má jemně nahořklou. 

K čemu se hodí

Čaje, odvary, polévky; maso: ryby, mořské plody (mušle); zelenina: cibule, česnek, rajčata, lilek egyptský, fenykl; ovoce: citron, limeta; bylinky: bazalka thajská, koriandr mexický, kopr vonný, neptůnie vodní (Neptunia oleracea); koření: zázvor, citronová tráva, chilli; ostatní: houby, tofu, med…

V kuchyni

Rostliny rýmovníku (bez ohledu na jejich konkrétní druh) jsou dobře známé i v našich končinách, díky starobylým herbářům a bylinkářům. Ty doporučují „rýmovník vůní připomínající meduňku“ louhovat a spolu s medem a citrónem ji užívat jako rýmovníkový čaj proti nastuzení.

Ve Vietnamu je Oregáno kubánské součástí receptů na mušlovou polévku Lẩu Nghêu Húng Chanh nebo spíše „Hot pot“ s rybími knedlíčky (z nožovce), silken tofu, s rajčaty, fenyklem, citronovou trávou, bazalkou thajskou, koriandrem mexickým, koprem vonným a neptůnií vodní.

V Indonézii se z rýmovníků vaří polévka čerstvým maminkám, protože pomáhá stimulovat laktaci.

Více o vietnamské kuchyni se dozvíte zde v odkazu.

Tipy, zajímavosti, doporučení

Pro svůj sukulentovitý charakter jsou listy rýmovníku v domácím prostředí téměř neusušitelné. Pokud recept neuvádí jinak, čerstvé bylinky používejte až v závěru vaření. Když je necháte přejít varem, přijdou o velké množství chuti, vůně i svých účinků. Navíc ztratí i svoji krásnou čerstvou barvu.

Odborně a botanicky

Oregáno kubánské je z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae), rodu molice (Plectranthus) nebo moud, odkud pochází její lidové jméno.

Tento druh rýmovníku dorůstá do výšky 30 až 90 cm. Dužnatý sukulentovitý (masitý) rozvětvený stonek je plstnatý (má jemné chloupky). Listy mají stejný „plyšový“ charakter, jsou nedělené (jednoduché) oválné nebo vejčité se zužující se špičkou. Květy vyrůstají na koncích stonků v hustých přeslenech a mají bílou až bledě-purpurovou barvu.

Původ a tak vůbec

Oregano kubánské je vytrvalá léčivka původem z jihovýchodní Afriky, v oblastech od dnešní Keni po Svazijsko. Tento i další druhy rýmovníků se pěstují už i u nás v Čechách.

Význam v přírodní medicíně

Rýmovník má velké využití v Tradiční Čínské Medicíně (TČM) ze které vychází i Tradiční Vietnamská Medicína (TVM), v Ayurvédě i v přírodním léčitelství u nás.

Napomáhá při léčbě kašle, nachlazení a bolestech v krku i obecně při dýchacích obtížích. V takových případech je vhodné pít čaj anebo inhalovat výpary bylinky. Astmatikům i alergikům se doporučuje pěstovat rýmovník (Plectranthus argentatus) přímo v pokoji, kde spí, protože uvolňuje cesty dýchací.

Rýmovník působí protizánětlivě, literatura uvádí že pomáhá proti revmatu a snižuje cholesterol.

Polévka z oregána kubánského pomáhá čerstvým rodičkám stimulovat laktaci (v Indonézii). V Číně se z rýmovníku vyrábí mýdla, která jsou vhodná pro přecitlivělou pokožku.

Jako každá léčivka není vhodná její přehnaná, pravidelná konzumace zejména u těhotných a kojících žen a malých dětí.

Co se mnou můžete zažít

Úplně všechno o asijských bylinkách.

Píše, zkoumá, čichá, ochutnává a dohledává pro vás Jana Králiková.

Tohle je teprve začátek!
Chystám pro vás další a další bylinky a spoustu užitečných informací. Sledujte hashtag #asijskebylinky a můj web www.zasadnezdrave.cz

Jmenuju se Jana a jsem nutriční gastronomka. Svoje povolání jsem si vymyslela. Jsem výživářka, kuchařka a cestovatelka, takže něco jako šampón 3v1, akorát s tím rozdílem, že propojení nutričního poradenství, gastronomie a cestování vážně skvěle funguje. Moje práce je můj život a splněný sen. Jo. A miluju Vietnam, ale to už asi víte.

Jsem Jary a STUDIO SYNAPSE je aktuálně více méně one-man show řešící všechno kolem grafiky, originálního webdesignu, uživatelských rozhraní, user experience, on–line strategií... prostě všeho, co mě baví a čemu jsme se s přáteli/kamarády/kolegy pod touhle značkou věnovali už od roku 1997. Jo. To je dlouho.

Jsem Jary – jojo, ten samej Jary – a protože se mi záliba ve focení trochu vymkla z rukou a bylo ji potřeba nějak uchopit a pojmenovat nezávisle na fungování našeho graficko–kreativního studia, vznikla tahle značka, anóbrž brand. Zatim je to spíš jen takový šolíchání, ale kdo ví, co z toho jednou bude.

Asijské bylinky