Klasnatka brvitá (lat. Elsholtzia ciliata) - Asijské bylinky "ZÁSADNĚ" ZDRAVĚ
k

Klasnatka brvitá

Latinsky Elsholtzia ciliata

Vietnamsky Rau kinh giới [zau kiɲ zoi]

Anglicky Vietnamese balm, Vietnamese lemon mint

Klasnatka brvitá je vonná léčivka, která svým původem patří do jihovýchodní Asie, do Nepálu, Indie a Vietnamu. Hojně se využívá ve vietnamské kuchyni, nejen pro svou vůni, ale také kvůli svým příznivým účinkům podporujícím trávení. Svou stavbou připomíná kopřivu, obě jsou totiž zástupci stejné čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae), narozdíl od kopřivy dvoudomé má klasnatka brvitá velmi příjemnou svěží vůni i chuť podobnou naší meduňce lékařské.

Chuť a vůně

Klasnatka brvitá svou vůní i chutí připomíná meduňku lékařskou. Je svěží a lehce citrusová.

K čemu se hodí

Těžší a mastná, grilovaná a smažená jídla, saláty; maso: hovězí, telecí, vepřové, kachní, kuřecí, ryby a mořské plody; přílohy: rýže, rýžové nudle, skleněné nudle; zelenina: saláty, rajčata, banánový květ, zelená papája, okurka, cibule, česnek ovoce: avokádo; citrón, limeta, jahody; bylinky: koriandr setýtouleň srdčitámáčka smrdutárdesno vonnébazalka thajská, perila křovitápepřovník lolotkoření: zázvor, citronová tráva, chilli; ostatní: vejce, tofu…

V kuchyni

Lístky klasnatky brvité jsou rozšířené především ve vietnamské gastronomii. Konzumují se převážně syrové. Hodí se proto do salátů, ale i do závitků nebo (jako u nás petrželka kudrnka) do polévek. Dobře se po ni tráví.

Bývá opět doplňkem „bylinkového koše“, který dostanete k většině pokrmů připravovaných, jak na ulici (street food), tak v restauracích nebo v tradiční domácí kuchyni, ve Vietnamu.

Mám ji moc ráda jako součást náplně do vietnamských nesmažené závitků Nem cuốn, spolu s mátou (s prakticky kterýmkoliv druhem, co vám přijde pod ruku) a koriandrem setým.

Zmiňovaný „bylinkový koš“ nejčastěji obývá s: perilou křovitoukoriandrem setým, bazalkou thajskou a různými druhy máty. Na severu Vietnamu ji v takové bylinkové směsi dostanete ke grilovanému vepřovému Bún chả, k rýžovým „palačinkám“ Bánh cuốn, k „syčící placce“, neboli vietnamské „palačince“ s kurkumou Bánh xèo. Na severu i ve středním Vietnamu je klasnatka brvitá součástí grilovaného hovězího masa v betelových listech Thịt bò nướng lá lốt anebo v různých variantách jihovietnamských závitků Bánh tráng cuốn thịt luộc, kdy si všechny suroviny sami balíte do jemného rýžového papíru.

Více o vietnamské kuchyni se dozvíte zde v odkazu.

Tipy, zajímavosti, doporučení

Pokud recept neuvádí jinak, čerstvé bylinky používejte až v závěru vaření. Když je necháte přejít varem, přijdou o velké množství chuti, vůně i svých účinků. Navíc ztratí i svoji krásnou čerstvou zelenou barvu.

U mě ji najdete v receptech

Hovězí v betelových listech Bò (nướng) lá lốt, papájový salát Nộm đu đủ.

Odborně a botanicky

Klasnatka brvitá je bylina z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae), rodu klasnatek (Elsholtzia). Zajímavostí je, že bývá často mylně zaměňovaná za “perilu zelenou” (Perilla frutescendens var. crispa). Což je spíš japonská (potažmo korejská) bylina, které se stejně jako perile křovité říkává obecně lidově “Shiso”. Vzniklo to pravděpodobně proto, že obě byliny patří do stejné čeledi a jsou si velmi podobné.

Na rozdíl od perily má klasnatka docela jinou chuť i účinky. Má navíc vejčitý tvar listů, na koncích jejichž zoubků není – jinak pro perilu docela typické – zvlnění.

Klasnatka je zelená jednoletá bylinka s čtverhranným stonkem, kterou lze pěstovat i v našich podmínkách. S výsevem můžete začínat koncem března.

Původ a tak vůbec

Bylinka je původem z jihovýchodní Asie: Nepál, Indie a Vietnam. Její různé variety najdeme ale i u nás v Čechách.

Význam v přírodní medicíně

Lístky klasnatky brvité se i dnes podle Tradiční Čínské Medicíny (TČM) léčí kolika a žaludeční nevolnost. Výrazně napomáhá trávení, proto se s ní setkáte hlavně u asijských mastných a smažených jídel. Z listů se dělávají i obklady na různé kožní potíže, protože urychluje zhojení kůže, a také sliznice.

Jako každá léčivka není vhodná její přehnaná, pravidelná konzumace zejména u těhotných a kojících žen a malý dětí.

Co se mnou můžete zažít

Úplně všechno o asijských bylinkách.

Píše, zkoumá, čichá, ochutnává a dohledává pro vás Jana Černá.

Tohle je teprve začátek!
Chystám pro vás další a další bylinky a spoustu užitečných informací. Sledujte hashtag #asijskebylinky a můj web www.zasadnezdrave.cz

Jmenuju se Jana a jsem nutriční gastronomka. Svoje povolání jsem si vymyslela. Jsem výživářka, kuchařka a cestovatelka, takže něco jako šampón 3v1, akorát s tím rozdílem, že propojení nutričního poradenství, gastronomie a cestování vážně skvěle funguje. Moje práce je můj život a splněný sen. Jo. A miluju Vietnam, ale to už asi víte.

Jsem Jary a STUDIO SYNAPSE je aktuálně více méně one-man show řešící všechno kolem grafiky, kreativity, originálního webdesignu, uživatelskejch rozhraní, user experience, on–line strategií... prostě všeho, co mě baví a čemu jsme se s přáteli/kamarády/kolegy pod touhle značkou věnovali už od roku 1997. Jo. To je dlouho.

Jsem Jary – jojo, ten samej Jary – a protože se mi záliba ve focení trochu vymkla z rukou a bylo ji potřeba nějak uchopit a pojmenovat nezávisle na fungování našeho graficko–kreativního studia, vznikla tahle značka, anóbrž brand. Zatim je to spíš jen takový šolíchání, ale kdo ví, co z toho jednou bude.

Asijské bylinky